Studenti protestno napustili sjednicu Senata Sveučilišta u Splitu

Predstavnici studenata u Senatu Sveučilišta u Splitu iz moralnih su razloga protestno napustili danas održanu sjednicu Senata uslijed oduzetog zajamčenog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Naime, Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović,  pod točkom je „Razno“, a bez da su s istom prethodno bili upoznati članovi Senata – uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, a što se protivi do sada ustaljenoj praksi djelovanja Senata Sveučilišta te normi akademskog ponašanja. Pravo za podnošenjem suspenzivnog veta, kojim bi se odgodilo donošenje odluke najranije za osam dana, studenti su podnijeli zato što bi se time postiglo da su za glasovanje o ovako važnoj točci svi članovi Senata pravovremeno informirani kako bi racionalno mogli pristupiti donošenju te odluke.

Po napuštanju sjednice od strane studenata, a sukladno prijedlogu Rektora, izglasana je smjena člana Upravnog vijeća SC-a iz kvote Sveučilišta, a koju je do sada obnašao voditelj Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu. Inače, važno je napomenuti kako je spomenuti razriješeni član Upravnog vijeća imenovan na 37. sjednici Senata održanoj 29. ožujka ove godine tako da je prijedlog o imenovanju bio uredno uvršten na dnevni red navedene sjednice, što sada nije bio slučaj.

S obzirom na to kako je sporna odluka donesena uz izuzeće studenata, a da se radi o Studentskom centru – čiji je smisao postojanja okrenut isključivo studentima – predstavnici studenata u Senatu, ovu odluku smatraju nevažećom, zbog čega studenti razmišljaju o mogućnosti korištenja prava za provođenjem upravnog nadzora od strane Sveučilišnog savjeta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Upravnog suda. Inače, vrlo je važno istaknuti kako je služba nadležna za pravno tumačenje odluka Senata, kao i pravnih poslova samoga Sveučilišta – pod vodstvom jednog od kandidata na nedavno održanim izborima za ravnatelja Studentskog centra – koji na to mjesto nije izabran upravo od strane Upravnoga vijeća, čiji je predsjednik bio i netom smijenjeni član Vijeća.

S obzirom na ovaj eklatantni primjer neakademskog ponašanja, predstavnici studenata u Senatu Sveučilišta u Splitu naglašavaju kako će i dalje djelovati na ovaj način u slučaju svih kršenja normi akademskog ponašanja te će se nastaviti boriti za dobrobit studenata i studentskog standarda bez obzira na snagu i poziciju svih oponenata u tome procesu.

Odgovori